Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve bizimle iletişme geçmek için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. Ekip arkadaşlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

Tahribatsız Muayene Yöntemleri

Tahribatsız muayene gözle tespit edilemeyen bozukluk veya süreksizliklerin malzemenin yapısına zarar vermeden tespit etme sistemidir. Malzemelerin iç yapısında oluşan aksaklıklar bu yöntemle ortaya çıkmaktadır. En çok tercih edilen muayene yöntemleri olarak bilinen sıvı penetrant testi, manyatik parçacık muayenesi, ultrasonik muayene ve görsel muayene hizmetlerini vermekteyiz.

3.1. Sıvı Penetrant Muayenesi

Penetrant ya da sıvı girinim olarak adlandırılan bu yöntem yüzey hatalarının tespit edilmesi için kullanılan bir tahribatsız muayene yöntemidir.

Bu muayenede önemli olan nokta kusurun muayene yapılacak yüzeye açık olması gerekmektedir ve bundan ötürü yüzey altında kalmış veya yüzeye kapalı durumdaki hatalar bu yöntem ile tespit edilememektedir.

Yüzeye uygulanan penetrant sıvısının ardından uygulanan geliştirici (developer), penetrant sıvıyı tekrar yüzeye çeker ve kusur belirtileri gözlenir. Bu belirtiler çatlak türü(çizgisel) ya da gözenek türü ( yuvarlak) olabilmektedirler.

Ersoy Periyodik Kontrol olarak uzman kadro ve altyapımızla en çok tercih edilen muayene yöntemlerinden olan sıvı penetrant testi hizmetini vermekteyiz. Detaylı bilgi ve fiyat bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

3.2. Manyetik Parçacık Muayenesi

Manyetik parçacık muayenesi ferromanyetik özelliğe sahip demir, nikel, kobalt ve bunların alaşımları olan malzemelerin yüzey ve yüzey altı süreksizliklerinin tespitinde kullanılan bir muayene metodudur.

Malzemeye Manyetik parçacık cihazı ile uygulanan doğru akım sonucu malzeme yüzeyinde manyetik alan oluşur. Eğer malzeme üzerinde bir süreksizlik varsa bu süreksizliğin uç kısımlarında da N ve S kutupları oluşur. Oluşan bu kutuplar süreksizlik üzerinde süreksizliğin tespit edilmesini sağlayacak manyetik akı çizgilerinin oluşmasına neden olurlar.

Malzeme üzerine demir tozu ve floresan maddesi karışımı olan özel solüsyon uygulandığında, süreksizlikler üzerindeki alan çizgilerinde biriken bu demir tozları, çizgiler şeklinde görülerek süreksizliklerin tespit edilmesini sağlarlar.

3.3. Ultrasonik Muayene

Yüksek frekanslı ses dalgalarının malzeme içerisine gönderilmesi ve malzeme içerisindeki süreksizliklerin oluşturduğu ara yüzeylerden geri yansıyan ses dalgalarının tekrar algılanarak yorumlanması prensibine dayanan Ultrasonik Muayene yöntemi, endüstriyel olarak en çok kullanılan tahribatsız test yöntemlerinin başında gelmektedir.

Tüm malzeme çeşitlerine uygulanabilen yöntemin en önemli avantajı yüksek et kalınlığına sahip parçaların kontrol edilmesine ve hacimsel olmayan süreksizliklerin tespit edilmesine olanak sağlamasıdır. Çok yüksek muayene güvenilirliğine sahip olan Ultrasonik Muayene yöntemi tüm kaynaklı imalat sanayi, döküm, dövme ve talaşlı imalat başta olmak üzere tüm üretim yöntemleri ile üretilmiş olan malzemelerin muayenesinde büyük bir öneme sahiptir.

3.4. Görsel Muayene

Malzeme yüzeyinin çıplak göz ile veya yardımcı görsel ekipman ve donanımlar kullanılarak incelenmesi tekniğine Görsel Muayene adı verilmektedir. Kaynaklı imalat başta olmak üzere imalat aşamasında veya ürünlerin servis sırasındaki güvenilirliğinin belirlenmesinde görsel muayene tekniği oldukça önemli bir yere sahiptir.

Parça yüzeyinin aydınlatılarak gözle veya büyüteç yardımı ile kontrol edilmesi şeklinde uygulanabilen görsel muayene tekniğinde gözle direk olarak ulaşılamayan bölgelerde endoskop, baroskop ve ayna gibi çeşitli görsel ekipmanlar kullanılarak yüzey taraması yapılabilir.

Diğer tüm tahribatsız muayene yöntemlerinin uygulanması öncesinde parça yüzeyinde görsel muayene uygulamasının gerçekleştirilmesi muayene güvenilirliğinin arttırılmasında oldukça önemlidir.